ביקור ראשון
כל ביקור מורכב מחילופי שאלות בשני הכיוונים, מה שמאפשר לנו להכיר, לקבוע את מידת אפשרות השגת היעדים ולהתעדכן בנוגע להקשר הפסיכוסוציאלי.
במקרה של בקשה לניתוח אף משני, אנו נרצה לבקש לראות את דוחות הניתוחים הקודמים בכדי לנסות לקבוע את סיבות הכישלון ולבחון אפשרויות אובייקטיביות לשיקום.
תתבצע בדיקה רינולוגית קלינית מלאה במיקרוסקופ ובפנס ראש, בחיפוש אחר בעיות של נחירות ודום נשימה בשינה. גם בדיקת עורף התוף במיקרוסקופ תתבצע, יחד עם אודיוגרמה.
סייעת תבצע צילומי פנים, והדמיה ראשונית תבוצע מול עיניכם בידי המנתח. ההדמיה המלאה תוצע לכם בביקור השני, עם בחינת צילום ה-CT.
יידרש צילום CT של הסינוסים אם הינכם סובלים מבעיית נשימה או מסינוסיטיס.
ביקור שני
צילום CT
הוא יאפשר לתכנן במידת הצורך הליך כירורגי נוסף, מקדים או מאוחר, על מחיצת האף, על הקונכיות או על הסינוסים.
הדמיה דיגיטלית
היא תתבצע על סמך הצילומים שנעשו בקליניקה. היא תאפשר לנו לערוך “טיוטה” של הצורה העתידית של האף. הדיון ייערך סביב ההדמיה. חשוב להבהיר כי אין בכך משום התחייבות חוזית. המציאות האנטומית והכירורגית, וכן תנאיי ההחלמה, נשענים על כללים ועל אילוצים אשר שונים במהותם מאלה של ההדמיה הממוחשבת, טובה ככל שתהיה.
הצגת מקרים קודמים
ניתן בשלב זה להראות למטופל, על פי בקשתו, צילומי “לפני-אחרי” של ניתוחים אחרים, עדיף של מקרים דומים. כך ניתן יהיה לשפוך אור על התוצאה המצופה. אתרים רבים מפרסמים צילומים כגון אלה. אנחנו העדפנו לא לעשות זאת בטרם יאושר הדבר מפורשות בידי גילדת הרופאים.
מסמכים מנהליים
ניתן להתחיל לטפל בניירת לאחר שהמטופל מביע את הסכמתו הברורה לתכנית הניתוח. הצעת מחיר, קביעת תהליך, הזמנת מקום בקליניקה, בקשת תור עם הרופא המרדים, בדיקות רפואיות או קרדיולוגיות נוספות…
כיסוי הוצאות
במידה והדבר אפשרי, ניתן לבקש הסדר לכיסוי העלויות מול ביטוח או קופת חולים.
ביקור לקראת הרדמה ולקראת אשפוז
אלה מתרחשים במוסד שנבחר לביצוע הניתוח. הרופא המרדים יבצע את הבדיקה שלו, ואולי יבקש השלמה של בדיקות דם או בדיקות לב.
ההליך לקראת ההרדמה יתרחש מול מזכירות המסוד הרפואי, שתספק טופסי אשפוז.
ביקור שליש
יימסר עלון מידע על השלב הבתר-ניתוחי, על הסיכונים ועל הסיבוכים, אותו יש לקרוא בעיון רב.
תוצע תכנית ניתוח מפורטת, הכוללת אפשרויות שונות, על ידי הרופא המנתח. יש להגיע לקונצנזוס. לאחר מכן, ניתן יהיה לחתום על טופס הסכמה בדעה צלולה, ועל הצעת המחיר, לאחר שתוקדש לכך מחשבה.
אם יוותרו ספקות או חששות, חשוב ליצור קשר ולהיפגש איתנו כמה שיידרש.
אשפוז וניתוח
אתם תגיעו בצום בבוקר למוסד הרפואי, אם הניתוח מתבצע בבוקר, או בצהריים לאחר ארוחת בוקר אם הניתוח מתבצע אחר הצהריים (כלומר לאחר שש שעות צום).
תקבלו חדר, ותתקלחו בחומרים מחטאים (בהתאם לכללי ההגות של חדרי הניתוח). לעתים ניתנת תרופה מקדימה, אך לא בכל המקרים.
יובילו אתכם לחדר הניתוח, שם תיפגשו עם הרופא המנתח ויחדירו לכם צנתר תת-עורי לפני שירדימו אתכם. בהתאם למורכבותו, משך הניתוח יעמוד על כשעה-שעתיים.
אתם תתעוררו בחדר התאוששות, שם צוות ההרדמה יחזיק אתכם עד שתשובו להכרה מלאה. לאחר מכן, ילוו אתכם לחדרכם. בדרך כלל, הניתוח אינו כרוך בכאבים רבים.
קומפרס, אשר מודבק על השפתיים בצורת שפם, יפריע לכם. יונחו על עיניכם קופרסים של מים קרים, על מנת להפחיד את הבצקות ושטפי הדם שיופיעו בעתיד. ברגע שמתאפשר הדבר, יתבצעו שטיפות במים קפואים, על מנת לנקז את הדם בתעלה של כל סד תוך-אפי.
יום לאחר ניתוח אף
כשתתעוררו, העיניים יהיו נפוחות בגלל הבצקות ושטפי הדם שנגרמו אם נערכה אוסטאוטומיה צדדית. בפרקטיקה שלנו, ביטלנו את תהליך הסרת הפתילים הידוע לשמצה. אנו משתמשים כעת בסד יצוק במקום הפתילים, ובשרף במקום גבס.
ניתן להשתחרר במהלך הבוקר, עם מרשם ואישור מחלה. אנו ממליצים בחום שאדם ילווה אתכם הביתה, כדי שלא תשהו לבד בלילות הראשונים. תוכלו ליצור איתנו קשר בכל רגע ביום אם יהיו בעיות, וגם בלילה באמצעות שירותי רפואת החירום.
בשבוע שלאחר הניתוח
עליכם:
-להימנע מפעילויות ספורט וממאמצים, אך מבלי להישאר במיטה
-שעת טיול בבוקר ושעת טיול אחר הצהריים, עם שנת צהריים בין לבין, מומלצות ביותר
-יש לשהות בחדר ממוזג וללא חימום. במידת הצורך, עדיף ללבוש ביגוד חם
-מעברי חום-קור חדים עלולים לגרום לדימום
-יש לשטוף לעתים קרובות מאוד את הסדים בתמיסה קפואה
-לטפטף בעיניים טיפות מסוג סטרדקס או ביוסידן במקרה של הופעת מוגלה או דם בעיניים
עליכם ליצור קשר עם הרופא המנתח או עם הקליניקה:
-במקרה של דימום באף שאינו פוסק לאחר לחיצה
-במקרה של חום העולה על 38.5 מעלות
-במקרה של כאבי ראש עזים
אין לדאוג אם:
-קצה האף עולה בצורה ניכרת. הדבר נגרם כתוצאה מהבצקת, הקצה יירד בהדרגה.
-הנחיריים יכולים להיראות אסימטריים. הדבר נגרם לעתים קרובות מהגלד בתוך האף.
-הבצקת עלולה להימשך מעל לשבוע ולהתפשט לעבר הלחיים. אין בכך שום דבר חמור.
ניתוח אף: היום השמיני
בקליניקה, אנו נסיר את התפרים, את הסדים הפנימיים ואת השרף. ההליך אינו כרוך בכאבים. לאחר מכן, תבוא תחושה של אפוריה, משום שהנשימה דרך האף “מעולם לא הייתה חופשית יותר”, וגב האף מתגלה במלוא הדרו.
החשש הנפוץ ביותר קשור לכך שלמרות ההזהרות, קצה האף נראה מורם מדי ונפוח. זהו עניין של סבלנות ושל אמון. החלק הזה מחלים לפעמים רק כעבור מספר שבועות. יש צורך להמשיך בטיפול.
התקן לשטיפת אף מחליף את המזרקים. אחת לשבוע, יש לעבור שאיבה בקליניקה בכדי להשלים את הסרת התפרים והגלדים. ניתן לבצע הזרקות מקומיות של טריאמקינולון (KENACORT) אחת לשלושה עד שבעה שבועות במידה שהנפיחות בקצה אינה נעלמת.
יש להימנע מפעילות ספורט, מהרכבת משקפיים כבדים ומחשיפה לשמש במשך חודשיים. כעבור שישה שבועות, האף יציב מספיק, וניתן לחדש את פעילות הספורט ואת הרכבת המשקפיים. אם המשקפיים משאירים סימן מיד, הניחו קומפרס בין האף למשקפיים.
ניתוח אף: החודש הראשון
החלק הקשיח והגרמי של האף תואם את הציפיות מתכנית הניתוח, אך הקצה יכול להגיע לצורתו הסופית לעתים רק כעבור שלושה עד שישה חודשים.
כעבור חודש, ישנם פגמים שניתן לחוש אותם במימוש. אך אין למהר לשפוט, משום שעוד יווצרו שינויים במהלך תהליך ההחלמה.
ניתוח אף: החודש השליש
הנשימה דרך האף, שבעקבות הסרת הסדים נהייתה קלה מאוד, עלולה להידרדר בשל הידבקות רקמות, גרנולומה או אפילו היצרות.
לרוב, מספר טיפולים בלייזר עשויים לפתור את הבעיה. במקרים נדירים, שבדרך כלל צפויים עוד בטרם בוצע הניתוח, מבחינים ב-“Air Way” מוקטן, עד כי נשקלת הקטנת קונכיות במידה שיבוצע תיקון.
ניתוח אף: כעבור שנה
החל מן החודש השלישי, אנו ממליצים על ביקורת חודשית, משום שהשינויים המורפולוגיים והפונקציונליים ממשיכים עד לשנה. הדבר נכון עוד יותר בעבור מטופלים בעלי עור עבה.
כאשר העור עבה, השינויים המאוחרים יכולים להיות דרסטיים ולהתמקד בקצה האף. על כן, לא נהוג לשקול תיקון לפני תום השנה הראשונה, או יותר לתיקון קצה האף.